Kar ne veš, te ne boli

Stvar je danes takšna, več kot veš, v slabši poziciji si.
Ignorance is bliss
Že samo v družbi nisi preveč kul, če si tisti, ki ima odgovor na vse, saj hitro izpadeš bahaški in piflarski, poleg tega te itak večina ljudi sploh ne bo razumela o čem govoriš, bodisi, ker se jim ne da razmišljati malo izven svojih malih okvirjev ali morda celo niso niti sposobni dojeti karkoli glede stvari o kateri želiš razpravljati.
Ljudje so pač v večini taki, da gredo glede vsega po liniji najmanjšega odpora in znanje tukaj ni nobena izjema.
Zakaj bi nekaj vedel, če ti ne koristi preveč?
Zakaj bi se trudil razumeti stvari, ki te ne zanimajo in neposredno ne nameravaš črpati koristnosti iz teh zadev?

Morda zato, da vam neznanje iz teh naslovov ne utegne škoditi.
Prilagam primer za lažjo razlago, ne rabimo vedeti čisto vsega, to je preprosto nemogoče, biti vsi vse v enem, od kuharjev, najboljših šoferjev, doktorjev znanosti, vse do odvetnikov, je pa dobro, če znamo biti vsaj malo vsestranski.
Da se o stvareh pozanimaš, razumeš npr. kakšne pogodbe sklepaš (ker roko na srce jih je do zdaj vsak od nas pa morda sploh ni vedel), kakšen avto sploh voziš in podobno.
Morda v tem še ne vidite povezave z naslovom, ampak tukaj se vse začne.
Zanašanje na druge, najemanje strokovnjakov za vsak ''drek'' in nepoznavanje sleherne stvari je danes milo rečeno ključ do uspeha.

Bolj si neveden, lažje prideš skozi je zelo dobra tolažba vsakega nevedneža.
Reči: ''Kar ne vem, me ne boli'', je pravzaprav tolažba neumnih, da lahko ostanejo- neumni, da jim bo itak vse kar bodo raziskali uničilo življenje in sive celice, kolikor jih pač imajo.
Da bodo odkrili stvari za katere prej niso vedeli in se bodo začeli okrog tega preveč sekirat.
No to se ravno ne bo zgodilo, če imaš v glavi stvari ''popredalčkane''.
In tukaj šele pridem do bistva.

Samo zato, ker ti določene stvari ne poznaš, še ne pomeni, da je ni.

Samo zato, ker ti nečesa ne veš, nekaj še nikoli nisi videl, sploh ne veš, da neke stvari so na drugem koncu sveta ali celo čisto blizu tebe, prav tako ne pomeni, da dejansko ne obstajajo.
Do zlate neumnosti pa pride nevednost takrat, kadar se slepimo, se pretvarjamo in potiskamo neko stvar, ki smo jo naključno odkrili, nazaj v nevednost.
To se pogosto dogaja v zvezah, ko slutimo, da nas partner vara, stvari niso več tako v redu, kot so bile včasih in je to že kar precej očitno, pa vseeno ne raziščemo stvar do dna, a resnica bo vselej stremela k temu, da pride na dan.
Če ne drugega, bomo resnično dogajanje odkrili spontano, nepripravljeno in takrat bo za nas dosti hujše, kot če preprosto želimo odkriti kaj se dogaja. 
Samo zato, ker nečesa ne vemo sedaj, to še ne pomeni, da nas ne more prizadeti kadarkoli in kjerkoli.
In s tem samo spodbujamo, da nas imajo drugi za norca.

Še eno zelo napačno prepričanje je molčanje o zadevi. Češ, še vedno je bolje, da o stvari ne govorim in jo prikrivam, kot da ji lažem.Ne, žal, tako ne gre, nobena od teh dveh poti ni pravilna.
Obe sta enako boleči, pri obeh gre za brezbrižnost do tiste osebe, da o sočutju in vseh ostalih stvareh, ki bi morale v odnosu delovat, ne govorim.

Tukaj ne gre samo za golo dejstvo, da se ob preveč informacijah, sploh če so slabe prestrašimo in se raje držimo v varnem mehurčku nevednosti, pač pa tudi zato, da se ne želimo naučiti živeti v svetu kakršen je.
Zelo lep primer temu je druga svetovna vojna, pa čeprav se na prvi pogled zdi banalno kaj ima druga svetovna vojna opraviti z nevednostjo in laganjem.
Vam povem, da veliko.
Predvsem Velika Britanija je na vsak način želela vojno preprečiti, tako močno si je želela mir, saj je bila prva svetovna vojna dovolj hud udarec in na novo vojno niso bili pripravljeni, tako so se dolgo časa prepričevali v to stanje in se pretvarjali, kot da ni nič.
Še preden se je vse skupaj začelo, zadevi niso pripisovali prevelikega pomena, ugodili so mnogim Hitlerjevim zahtevam po ozemlju, še takrat, ko je kršil Versajsko pogodbo nihče ni storil prav nič, samo zato, da ne bi znova zanetil ognja,  pa se je vseeno zgodilo. In prikrivali so si še dosti časa, ko se je že dogajalo.
Stvar bi zagotovo izgledala dosti drugače, če bi se zahodne države zganile dosti prej, če bi imele nadzor nad dogajanjem in ga tudi obdržale, tako pa so se raje skrile pod odejo in čakale na boljše čase vse dokler jih Hitler ni pregnal od tam.

Pa, da ne bom predolgo o zgodovini, saj je še vedno samo primer, dejstvo je, da držimo v rokah svoja življenja in mislim, da ti sama logika narekuje, da se pozanimaš vsaj o stvareh, ki se tičejo tebe, iščeš informacije in nova znanja ter si na tak način zadeve olajšaš.
Tudi globalno segrevanje in podobni pojavi, ki že močno vplivajo na podnebne razmere so dosti dober primer za človeštvo, kako zavračamo te teorije, se slepimo in ne želimo vedeti kaj o teh stvareh, ker prinašajo slabe novice, a tega, da teorije dohiteva dejansko dogajanje na svetu, ne bomo mogli več ignorirati, nenazadnje je imel marec dneve toplejše od 20-ih stopinj, kar pa za ta čas ni najbolj normalno.
Ampak zakaj bi se sedaj ''zajebavali'' s sekiranjem okrog tega, če lahko samo v omarah poiščemo tanke jaknice in uživamo na soncu?

Tukaj je spet potrebno ločiti dejanske probleme od tistih, ko se samo naklada in ravno zato je potrebno biti dobro informiran o stvareh in se izobraževati v tej smeri, da nas ne bo vsak članek, na katerega naletimo preko zanimivega naslova ''nasral'' in naselil v nas nepotreben strah. In vsak nevednež se novih informacij, sploh slabih boji, ker jih, kot prvo ne razume, kot drugo pa ne ve kaj bi z njimi počel. Občutek pač ima, da so slabe in bodo vplivale na njegov brezskrbni milni mehurček, zato se je treba teh misli znebiti. In potem je spet vse ok.

Kar hočem povedati je to, da neznanje in nevednost ne koristita. V nobenem primeru. Biti idiot je samo lepa priložnost nekoga, da te ima za norca in bo izkoriščal to v svoj prid.
Če se malo dotaknem še prevare, večinoma tisti, ki varajo, za to dejanje svojim fantom in puncam ne povejo, ker jih ne želijo prizadeti. Halo kreten, stvar je storjena, samo zato, ker jo prikrivaš še ne pomeni, da se ni zgodilo in, da nisi brezsrčen prasec. Odločitev je samo še, a boš to obelodanil ali ne, dejstvo pa ostaja.
Je pa razlika, ali jemlješ to kot hudo napako in se želiš iz tega nekaj naučiti ter stvar dejansko ne ponoviti, kot pa če ''nočem je prizadeti z resnico'' jemlješ, kot izgovor, da še vedno varaš občasno, stvari ne poveš in si tako omogočiš sedeti na več stolčkih.
Seveda je razumljivo, da se ne bomo bombardirali z vsemi slabimi informacijami, ki obstajajo na svetu, vendar mora biti razumljivo tudi to, da ne obstajajo samo dobre in, da je znanje najmočnejše orožje, ki ga človek ima.

Kako bomo živeli je odvisno od našega znanja, izkušenj, ki jih želimo pridobiti, napak iz katerih se želimo učiti in iz informacij, ki jih želimo prejeti ter jih preveriti in biti kritični.
S tem ni popolnoma nič narobe- biti normalen namreč.
Ampak, kot vedno, vsak se sam odloča kako bo živel in kateri način bo izbral. Razumem, da je ''ostati prazen'' prav tako način, ki ga lahko izbereš, a je kvaliteta življenja na dolgi rok pri tem vprašljiva.

Naj zaključim z mislijo, ki sem jo začela. Kar ne veš, te ne boli.
Trenutno.



0 komentarji :

Objavite komentar

 

O meni

Moja fotografija
Ola :) Sem Alja Gracej in to je moj blog. Stara sem 20 let in v prostem času rada pišem o življenju, zato tukaj zbiram svoje zamisli in ideje. Vse kar pišem so moja lastna stališča, mnenja, nekaj pa je tudi malo manj relativnega. Vsakega feedbacka bom vesela :) www.ask.fm/aLaLaLaLaLchek kontaktiraš me lahko tudi tukaj :) Prijetno branje :)

Translate